Tajfun Conson - VietnamTravel

Během sobotní noci se přehnal přes severní Vietnam tajfun Conson. Začal řádit již o dva dny dříve na Filipínách a pak se přes jižní Čínu dostal až k nám. Nedosahoval jiiž takové intenzity jako nad Čínou (180km/hod), a kde si také vyžádal také nejvíce obětí. Podle místních zpráv něco kolem 250 lidí. Vietnamské úřady preventivně evakuovali na 150 tisíc lidí.

Kolem 8.30 pm se uzavíraly jak v Hanoi, tak u nás v Thai Nguyen všechny obchody a restaurace. Dokonce mi nenechali ani dopít pivo :). A v 9 pm to začalo. Byl to mazec, na který asi jen tak nezapomenu. Vichr, liják a tma jako v pytli. Během pár minut všechno pod vodou a do toho popadané stromy a domy. V jednu chvíli jsem si myslel, že bude opravdu konec světa. Jsem zvyklí na místní deště. Zničeho nic začnou padat kapky o velikosti polévkové lžíce a po pár sekundách se rozprší tak, že je to jako kdyby na vás vodu někdo vylíval. Za dvě tři minuty je na silnici řeka s 20-50 cm vody, bahna, šutrů a větví. Do toho blesky které trvají i 20 sekund (nekecám skutečně jsem to jednou měřil) a rána, že se roztřese nábytek. Než vykouřím cigaretu, naprší kýbl vody. Neuvěřitelné. Když tohle všechno vynásobíte třemi, máte tajfun. Byl to můj vůbec první tajfun, takže nyní již chápu, proč taková obava a proč jsem nemohl dopít to pivo... :)

 

Taková srandička. Jednou jsem se pokusil natočit deštíček na Iphone. Nic na tom videu celkem není, ale ten barák naproti je jako strašidlo. A hlavně jsem chtěl vyzkoušet vkládání na web z YouTube :). A ono to jde :) :)

 

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FHFzLiI-xqs?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FHFzLiI-xqs?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="480" height="385"></embed></object>

 

Pár snímků z Hanoi, a jak to tam vypadalo druhý den ráno.