Záchytný point v deštném lese - VietnamTravel

 

Říká se, že jedna vlaštovka jaro nedělá. Nejspíš je to pravda, ale bez té první, by jaro nikdo nepřišlo...

Dlouhodobě pracuji po celém Vietnamu na osmi projektech s diametrálně odlišným zaměřením. Jak už to tak v životě chodí, něco vyjde, a něco ne. Poslední rok jsem se pohyboval spíše v té druhé variantě, ale tohle období snad v pátek skončilo.

Právě v pátek odpoledne jsem se dozvěděl zprávu, která mi udělala obrovskou radost.

 

 

O tenhle dům se jedná, a po cestě v pravo do kopců horského lesa.

 

 

Podařilo se nám po více jak čtrnácti měsících papírově dotáhnout ke zdárnému konci ubytování v chráněné oblasti, která se nachází v horském pásmu poblíž laoských hranic. Tento strategicky výhodně položený point, bude sloužit pro velmi úzkou skupinu osob zapojených v záchranných projektech. Nejkrásnější na tom celém je, že budu moci využívat pokoje s dalšími (maximálně) třemi lidmi. Právě kvůli nám - osobám nevietnamského původu, trvala celá procedura tak dlouho.

 

 

Žena Hmong sedící u silnice vedoucí kolem domu.

Ty modré prsty na rukou jsou od indiga. Toto barvivo lidé Hmong vyrábějí, aby si jím posléze barvili oděv na krásně modrou barvu.

 

 

Různých omezení je tolik, že nemá větší smysl se o nich v článku rozepisovat. Důležité je, že mohu společně s dalšími třemi stejně "postiženými" lidmi provádět to, co mě osobně nejvíc baví - džungle.

 

 

Po cestičkách stále nahoru. Na tomto místech bude určitě také jedna pozorovatelna.

 

 

Lákadel je v okolí nepřeberně. Celá oblast je jednou z vůbec nejzajímavějších, a troufám si tvrdit, že zároveň i nejlepších, pro pozorování ptactva ve Vietnamu vůbec. Bohatě jsou zde zastoupeny zástupci z říše hmyzu a motýlů. Z rostlinné říše stojí za zmínku min. dva endemické druhy, orchideje, a pochopitelně vzrostlé stromy. V neposlední řadě nádherná krajina, a v nižších patrech s rýžové terasy.

 

Tohle všechno, a věřím že mnohem víc, může horský deštný les nabídnout.

 

 

Takhle vypadá cesta až do míst, kde bydlí lidé. Dál je to horší, lepe řečeno, není tam nic...

 

 

Krajina okolí.

 

 

Těším se na srpen, kdy začneme stavět pozorovatelny a prosekávat první cestičky.