Mikuláš a mandarinky - VietnamTravel

 

8

 

 

Jednou z mála věcí, co se mi z dětství ve spojení s Mikulášem vybaví, jsou mandarinky. Docela živě si pamatuji, jak jsem se s mojí sestrou hašteřil, kdo jich pro sebe více ukořistí.

Dneska je situace naprosto jiná. Mandarinek je všude dost.

Jestli je to dobře, nebo ne, je otázkou.

Nicméně v česku se jedná výhradně o dovozové zboží. Tento krátký článek je určen především těm z Vás, co jste stejně jako já, znali mandarinku pouze od zelináře, či supermarketu.

Nejsou to pouze mandarinky, které "exotické" země nepřímo spojují s Mikulášem. Fíky, datle, buráky, a v neposlední řadě i banány, taktéž neodmyslitelně patří do mikulášského balíčku.

 

 

p1020997

 

 

Nevím jak je tomu jinde po světě, ale ve Vietnamu jsou listopad a prosinec jedinými měsíci, během nichž mandarinky dozrávají.

Já jsem měl hned dvakrát po sobě to štěstí, jedno takové místo navštívit.

Snad Vám následující fotografie, alespoň částečně přiblíží, co taková sklizeň mandarinek obnáší.

 

Plantáž v džungli.

 

Zažil jsem ve Vietnamu několik překvapení, ale nikdy bych nečekal, že v místech, kde voda ze všech stran obepíná strmé kopce, se může ukrývat mandarinková plantážička.

A přeci.

Můj přítel Tuan přiráží loďku ke břehu, a při pohledu na můj nechápající výraz, prohazuje jediné slovíčko - uvidíš. Jediné co vidím, kromě všudypřítomné džungle, je úzká cestička vedoucí někam na kopec.

Po sto metrech se dostáváme na její vrchol, ale kromě zelené oázy s několika středně vzrostlými stromy, mi toto místo nepřipadá ničím výjimečné.

S ubývajícími metry, se na stromech objevují oranžové kuličky. 

Jsem doma, přece mandarinky...

 

 

p1020984

Pohled na plantáž.

 

 

Stromy mandarinek jsem doposud znal pouze jako novoroční stromky. Právě mandarinky jsou nejčastějšími stromky, které si Vietnamci na nový rok pořizují. Desítky sytě oranžových malinkých mandarinek, na sotva metr vysokém stromku, mohou vyvolat běžnému středo Evropanovi lehký úsměv na tváři. Popravdě také mi to zpočátku připadalo trochu kýčovité.

No zkrátka jiný kraj, jiný mrav.

Stromky se po Novém Roku - Tết nevyhazují, nýbrž se vysazují na zahradu. Alespoň u nás tomu tak je. Máme jich na zahradě hned několik. Nejspíše má tento rituál nějaké další spojení s vírou, protože jinak si dost dobře nedovedu vysvětlit, proč by to dělali. Stromky sice i v následujících letech plodí, ale mandarinky jsou stejně malé, a neskutečně kyselé.

Na Wikipedii jsem se dočetl, že kromě mandarinek existují i tangerinky, klementinky a další druhy spadající do skupiny mandarinek. Nicméně původ celé skupiny těchto citrusů je stejný - Čína a Japonsko.

Tak, a teď nevím, jakou plantáž jsem vůbec navštívil. Snad se jedná o qua quyt, tedy klasickou mandarinku.

Ale zpátky k plantáži...

O tuto mini plantáž se po generace stará rodina, žijící v jednoduchém dřevěném domku, víceméně odloučena od okolní civilizace. Jediným přístupovým místem je již zmíněná cesta po vodě.

Během roku se rodina živí sběrem lesních plodů, sušení bylin, pěstováním zeleniny a výrobou medu. V době sklizně mandarinek, se ale situace rapidně mění. Místo nebývale ožívá. Sjede se takměř bez výjimky celá rodina, a to i ti, které vítr osudu odvál do různých koutů Vietnamu.

Začíná to, na co se celý rok netrpělivě čekalo.

 

Sklizeň mandarinek.

 

 

p1020837

Sběrači v akci...

 

 

Jedno takovéto místečko, o celkové rozloze necelý hektar, vyprodukuje kolem 20 tun mandarinek. Pochopitelně se mandarinky musí vysortýrovat dle kvality do jakostí A, B, C.

Ty nejdražší (největší a nejsladší) se prodávají dále překupníkům za cenu cca 11 Kč/kg.

Co mají však všechny jakostní skupiny společné, jsou pecky.

 

Ani jedna mandarinka není bez pecek!

 

Paradoxně mandarinky bez pecek jsou ve Vietnamu méněcenné.

Stejně jako maso, tak i mandarinky z lesa, jsou na místním trhu nejžádanější, a zároveň i nejdražší. Může za to právě jejich nezaměnitelná chuť, a nepřítomnost chemie.

Vietnamci, stejně jako Evropané, jsou v mnoha věcech přizpůsobivý, a svým způsobem poddajný trhu. Potraviny ale jako takové, případně další komodity pro přípravu jídla, jsou tím, čímž se od nás odlišují.

Ve Vietnamu funguje jednoduché pravidlo - raději méně, ale se stoprocentní zárukou kvality.

Stručně řečeno, musím daného prodávajícího znát, a tím pádem znám i původ jeho zboží.

Místní trh je postaven na tomto jednoduchém zákonu, a každý, byť i drobný podvůdek, může znamenat jediné - konec živnosti.

 

Jaké následky by to způsobilo převážně lidem na venkově, kde je mnohdy prodej zemědělské produkce jediným zdrojem peněz, si lehce domyslí každý sám.

 

 

p1020814

Česač.

 

 

Ačkoliv se s největší pravděpodobností ani jedna z těchto mandarinek do vašeho mikulášského pytlíku nedostane, tak i přesto vám přeji, abyste si dnešní podvečer patřičně užili.

 

 

p1020980

Před vstupem na pozemek, stojí tento statný hlídač.

 

 

37

Nedalo mi to, a musel jsem se podívat, jak vypadá zevnitř.

 

 

p1020841

Asi bude hodně starý, protože jeho kmen je dutý...

 

 

p1020824

Sortýrování,

 

 

p1020829

a kosmetické úpravy...

 

 

p1020845

Roztříděno, naváženo, a zbývá poslední krok - odnosit koše k vodě.

 

 

p1020849

Již několikrát zmíněná cesta.

 

 

p1020851

Nástupiště...

 

 

p1030006

Ferry už netrpělivě čeká...

 

 

p1020968

Sušení různých bylin.