Jaro a plány pro rok 2023 - VietnamTravel

 

 

Jaro je tady!

Pohledem z venčí může Vietnam vypadat trochu chaoticky, což je možná pravda, nicméně drtivá většina vnitřních záležitostí (zvyků, tradic atd.) je až strojově přesná. Není tomu jinak ani v otázce ročního období. Na severu, částečně i ve středním Vietnamu, jsou stejně jako v Evropě čtyři roční období. S jedním podstatným rozdílem. Zatímco ve střední Evropě trvá jaro a podzim v součtu skoro tři čtvrtiny roku, v severním Vietnamu jsou tyhle dvě roční období velice krátké. O co jsou kratší, o to jsou intenzivnější. Nechám podzim podzimem (do něj máme ještě daleko) a zmíním se krátce o jaru. Určitě existují na internetu mnohem přesnější definice jarního období, nicméně z mého pohledu je to v oblasti ve které žiji celkem jednoduché.

 

1

 

Zaprvé začne drobně mrholit. Mrholení občas vystřídá mírný déšť a celé to trvá bez přestávky plus mínus týden. Po stěnách místností stéká zkondenzovaná voda a totéž platí pro podlahy. Na jejich vysušení nepomáhá víceméně nic. Možná klimatizace, ale ta je v tomto období stejně většinou nefunkční. Podobně jako lednička, TV, PC, ovladače a vlastně všechno co má v sobě nějakou elektroniku. Nastupují dny nepřetržitého fénování, díky němuž při trochu dobré vůle daná věc alespoň na chvíli funguje. Stručně řečeno, jedná se o skleník se 100% vlhkostí a plísněmi všeho druhu na všem a všude. Stejně je na tom oblečení, povlečení, matrace postelí atd.. Něco jako když si na sebe člověk vezme věci z pračky, a do těch co v pračce zbyly si večer lehne.

Popravdě nic moc…

 

2

 Nakonec jsem začal vymýšlet různé vychytávky...

 

Tenhle krátký časový úsek je zároveň absolutně nezbytný pro nastartování vegetačního cyklu. Během několika málo dní se po třech měsících sucha a chladu odehrává něco, co může být pohledem
Evropana až neskutečné. Jako mávnutím kouzelného proutku všechno vyraší, obroste či vykvete. Nestojí za tím pouze dostatek vláhy a absence spalujících slunečních paprsků. Z velké části je to dáno stabilními teplotami, které se v průběhu dne a noci drží v rozmezí 22-24°C.

 

3

 Broskvoň.

 

4

 A další...

 

5

 Čajovník.

 

Dalším nepřehlédnutelným faktorem jsou rozkvetlé broskvoně. Myslím tím ty, které nejsou regulované chemií proto, aby kvetly na hodinu přesně v období lunárního nového roku. Ten jak jistě víte, je podobně jako v ČR velikonoce, řízen fází měsíce a tím pádem je každý rok o pár dnů (týdnů) jindy.

V neposlední řadě, kterou jsem měl možná z pohledu důležitosti uvést jako první, je výsadba rýže. Během těchto dní je nezbytné tuto činnost vykonat, protože po krátkém mokrém období nastupují slunečné teplé dny a je konec… kdo nezasadil, nesklidí!!! Mimo jiné proto, že nestihne sklidit do začátku dešťového období. Tohle téma ale není cílem dnešního článku.

 

6

 Nejběžnější barva čajovníku.

 

7

 Kafe ještě nestratilo plody a už začíná znovu kvést.

 

8

 Všude mraky včel...

 

9

 Co by to bylo za fotky jara bez motýla... :)

 

První dva měsíce roku 2023

Od druhé poloviny prosince jsem doma. Na dovolené. Tedy až na několik málo víkendů, kdy u nás byli ubytováni vietnamští klienti. Chladné počasí a sucho by bylo hříchem nevyužít. Protože jsem člověk s ukončenou základní školu ještě v předrevoluční době, držím se hesla „kdo nepracuje - ať nejí!“ Pokoušel jsem se aplikovat do praxe ještě druhé heslo které si pamatuji „Vysokou kvalitou práce každého pracovníka k efektivní práci celého kolektivu!“. Bohužel s tímto heslem jsem doma narazil kosou na kámen...

Na nový rok přišel dárek, z něhož jsem měl obrovskou radost. Jednalo se o nerezovou nádrž na vodu o objemu čtyř kubíků. Nákup nádrže se může zdát jako normální věc, ale opak je pravdou. Koupit běžnou jeden kubík velkou nádrž není žádný problém, ale v případě že chce člověk koupit větší a pochopitelně mnohem dražší, čeká na ní skoro dva měsíce. Nádrž budeme využívat pro městskou vodu. Přívodové trubky nám (po deseti letech čekání) přivedli sice již před dvěma lety, ale mělo to jeden drobný háček. Opomenuli, že trubka končila vodoměrem sto metrů od baráku, především byla suchá. Vodu pustili až začátkem letošního roku. Aby toho nebylo málo, tak město pouští vodu na hodinu ráno, a čas od času na hodinu odpoledne. Z toho vyplívá, že v tak krátkém časovém úseku musíme nashromáždit co nejvíce vody. Tohle velká nádrž z dlouhodobého hlediska dokonale splňuje. Je pravdou, že jsme se během letošní zimy ani jednou nesetkali s problémem, že by nám voda došla. Což se v uplynulých letech stávalo pravidelně. Druhým důvodem, proč jsme velkoobjemovou nádrž koupili, jsou plány do budoucna (konkrétněji na konci článku).

 

10

 1.1.2023_6:10AM

 

Takže nádrž bychom měli, vodu taky, ale neměli jsem připravené místo kam jí nainstalovat. Jsem blb, který nemyslel dopředu když jsme stavěli a budovali. Co není v hlavě, musí být v nohách. Nezbývalo, než ručně nanosit osm kubíku hlíny na zarovnání terénu, další tři kubíky betonu a tři sta cihel. Od té doby má jednu ruku dlouhou... Zbývala poslední věc, střecha, s níž mi naštěstí z velké častí pomohl švagr. Šlo to celé možná trochu pomaleji, ale úkol splněn!

 

11

 Výsledek.

 

Při nákupu materiálu potřebných na střechu jsem zároveň koupil sloupy pro osvětlení celého pozemku. Zatím jsem nainstaloval pouze pět solárů z konečného počtu šestnáct, ale to nevadí, všechno bude. Hlavní je, že jsou sloupy posvářené a zabetonované.

 

18

 

19

 

20

 

21

 

Pomalu a jistě se začala blížila doba TET – lunární nový rok. Pro tento časový úsek je škoda každého slova - blázinec, nad blázinec… Jediným zpestřením před koncem roku byla akce, takový zvyk, který se každoročně opakuje. Čtyři dny před koncem lunárního roku končí veškeré úřady, banky, firmy… víceméně všechno. Právně v tento den dopoledne postavíme na ulici stany a odpoledne začneme vařit jídlo. Jídelní menu je každoročně stejné. Krátce před setměním se sejdou všichni zástupci mužského pohlaví ze všech domů z okolí. V našem případě Son Cam 1 se jedná o 87 rodin.

Tak jsme s Dannym vyrazili…

Letošní ročník, možná díky tomu že definitivně skončil Covid a vše se vrátilo do starých kolejí, jsme po dalším týdnu zopakovali. A aby toho nebylo málo, tak do třetice všeho dobrého, ještě jednou 6.1. kdy končí oficiálně oslavy nového roku.

No, tak takhle nějak jsme si nekřesťansky užívali.

 

12

 

13

 

Poznámka: Citlivějším povahám radím zavřít oči pro následující dvě fotky.

 

14

 Každoročně stejné menu...

 

15

 

Začaly oslavy nového roku. Ty probíhají pokaždé stejně. První den večeře celé rodiny spojená pochopitelně s množstvím alkoholu. Druhý den celodenní objíždění několika desítek příbuzných. Večer stejný program jako první den. Třetí den všichni ti, ke kterým jsme jeli předešlý den, přijíždějí na oplátku k nám. Večer opět stejný jako předešlé dny. Celé se to opakuje víceméně stejně dalších x dní. Jedinou výjimkou je den, kdy se chodí po sousedech. Jak jsem se již zmínil, sousedů máme 87. Aby se celá akce dala (především po alkoholové stránce) vůbec nějak rozumně zvládnout, rozdělujeme se na dvě party. Já s jedním švagrem a druhá skupina zbývajících dvou švagrů. Vyrážíme hned po ránu, abychom se sešli v podvečer u příbuzných, kde mezitím ženská část rodiny celé odpoledne připravuje večeři. Je to sranda, protože nevyrážíme pouze mi, nýbrž vyráží všichni. Celé to tak trochu připomíná české velikonoční chození s pomlázkou. Drobný rozdíl je v tom, že tady na sebe nabalujete další a další skupiny. Postupně vzniká menší, větší, a ještě větší průvod, který zacpe celou ulici. V tento okamžik celá show končí, dav se rozpouští a odchází se kam jinam, než na večeři.

 

16

 Rok 2023 je rokem kočky.

 

V letošním roce do novoročních svátků připadly Dannyho narozeniny.

 

17

 

30

 Danny startuje do posledního roku jeho první pětiletky...

 

Krátce po oslavách nového roku jsem se švagrem stavěli opět střechu. Tentokrát pro změnu u tchyně. Kompletní zastřešení 75m2 betonové plochy před domem. Jednalo se o bleskovou akci.

 

22

 Před.

 

23

 A po...

 

Jednak musel švagr za pár dnů zpátky do práce, ale především proto, že se blížil vzpomínkový den úmrtí otce mého tchána. Probíhá to podobně jako jiné náboženské akce. Brzy ráno se nazdobí oltář a následně se každý kdo má ruce a nohy věnuje přípravě hostiny. O dvě hodiny později začínají rituály a pochopitelně modlitby. Mezitím se schází širší rodina. Každý nově příchozí vhodí do urny obálku s finančním darem, a odchází k oltáři. Tam zapálí obětní tyčinku a pomodlí se. Následně se čeká na hodinu úmrtí. Když se tak stane, spálí se obětiny a začíná hostina. Tolik v krátkosti o průběhu tohoto významného dne. Za necelý měsíc se bude to samé opakovat. Nebudeme vzpomínat na otce mého tchána, nýbrž na tchána samotného. Osobně se následující pietní vzpomínky bohužel nezúčastním, protože budu s klienty někde na druhé straně Vietnamu.

 

24

 

26

 

25

 

Asi tím nejhorším bylo STK na autě. Začátkem roku vstoupila v platnost nová pravidla. Všechno se diametrálně změnilo, a především přitvrdila kontrola. V praxi to znamená, že auto nesmí mít nic jiného, než to, co mělo při uvedení do provozu. V mém případě prakticky postavit nové auto - vyměnit přední světla, jiné pneumatiky, sundat šnorchl, naviják, střešní nosič, snížit podvozek atd. Samo o sobě by to nebylo až tak hrozné, kdyby bylo za co měnit. Například světla mi posílal kamarád z Hanoje abych mu je za dva dny posílal zpátky… S přípravami na STK jsme strávili celý týden. Opomenuli cenu, která se rovnala dovolený na Maledivách, tak úplně nejděsivější na tom celém je fakt, že se to celé bude každých půl roku opakovat.
Když se auto konečně po týdnu vrátilo domů, chtěl jsme vzít rodinu do města na oběd. Jenže v autě byl takový myší smrad, že do něj kromě Dannyho nechtěl nikdo nasednout. Jenom Danny. Namísto zábavy začalo rozebírání. Po pár hodinách jsem snad všechny ty holátka našel.

 

27

 

28

 

29


Aby toho nebylo málo, tak včera před nakládkou auta na kamion (převážejí mi auto do Saigonu) jsem zajel auto umýt. První, čeho jsem si při couvání z garáže všiml byla nefunkční zadní kamera. Přední a boční kamera, přístrojová deska, klimatizace atd. na tom byli stejně. Do opravy a celé odpoledne opětovné rozebírání a natahování nových kabelů.

 

31


Nakonec vše vyřešeno, auto frčí směr Saigon a pozítří přelétám do Saigonu. Vyzvednu auto a další tři měsíce strávím společně s klienty.

Hurá za novým dobrodružstvím!

 

Rok 2023

Na závěr nastíním, co by mohlo být v roce 2023 nového. Plánů mám hrozně moc, ale jak už to tak bývá, od plánů k realizaci je cesta předaleká.
Nejprve dokončím to, co jsem nakousl v úvodu. Dalším důvodem pro koupi nádrže na vodu je dokončení něčeho, co započalo ještě rok před covidovou uzávěrou. Tehdy jsem koupil 80 let starý dřevěný dům. Dům mých dlouholetých etnických přátel, kteří se na stará kolena přestěhovali do domu nejstaršího syna. Rád bych v něm vybudoval, po vzoru etnické menšiny Dao, bylinné lázně. Dům sice vlastníme roky, ale do letošního roku jsme neměli to, bez čeho se to celé nedalo realizovat - vodu. Tento problém se nádrží konečně podařilo vyřešit. Pokud se nám podaří během léta dům rozebrat a kompletně vynosit z džungle, tak by mohl ještě během podzimu kamarád trámy zrenovovat a nakonzervovat. Poslední krok je přivést kluky z lesa, aby dům opět sestavili. Pokud všechno klapne, mohl by dům někdy koncem listopadu stát opět v džungli a možná dokonce nad vodou. Tentokrát ale o více jak sto kilometrů dál od svého původního stanoviště – u nás.

Zároveň již půl roku pracujeme na sedmimístném Ford Tranzit Limousine. Bohužel zatím bez větších úspěchů. Nové zákony, byrokracie a další administrativa je velký problém. Jak to s autem nakonec dopadne, je aktuálně ve hvězdách.

Během Covidu jsem se domluvil se sousedem na využití jeho šestnáctimístného autobusu. Plánujeme jeho využití především pro místní klientelu. Nicméně pokud bude poptávka také z vaší strany (nabídka brzy) s autobusem ještě v tomto roce něco realizujeme.
K tomu aby se mohla alespoň část z výše zmíněného povést, je nezbytná jedna věc. Zdraví!


Přeji vám a všem vašim blízkým v roce 2023 hlavně pevné zdraví a těším se na setkání!!!