Tết Trung Thu - VietnamTravel

 

Málem bych zapomněl. :)

Děkuji paní Cibulkové za článek v domažlickém deníku, který jsem si dnes náhodou přečetl na internetu. Napadlo mi, že bych mohl její příspěvek doplnit o praktický příklad, protože jsem oslav zúčastnil také. Ne však v Domažlicích, ale o nějakých patnáct tisíc kilometrů východněji - v krajském městě Phan Thiet.

 

Statistika uvádí, že v provinčním městě Phan Thiet žije něco málo přes 350 tisíc obyvatel. Neříkám že všichni, ale oslavy dětského svátku Tết Trung Thu, jich bylo hodně moc. Město se stalo na několik hodin naprosto neprůjezdným, a ulice se zaplnily nekončícím průvodem dětí, draků a všelijakých alegorických vozů.

 

Mezi všemi těmi lidmi jsem neměl prakticky vůbec žádnou šanci, něco kloudného vyfotit. Několik málo fotek, a jedno krátké video přikládám pro představu, jak taková oslava probíhá.

 

 

DSC00535

 

 

Tết Trung Thu.

 

Datum tohoto svátku, je stejně jako Nový Rok - Tet, pohyblivý. Letošní den oslav připadl na 29.9.. Vietnamci tento den obecně považují za druhý nejvýznamnější den v roce (první je Nový Rok). Dočetl jsem se, že se mu také říká svátek středu podzimu a konce sklizně. No, popravdě řečeno, nevím. Snažil jsem se o ověření této informace ve svém okolí, ale bez úspěchu. Abych se přiznal, také mi to přijde díky jeho pohyblivému datu, trochu zavádějící...

Stejně tak se k onomu svátku váže nespočet legend, které se kraj od kraje drobně odlišují. Jedna z legend vypráví o lvu, který napadl vesnici, a kterého následně přemohl silný mladík. Od té doby se toto vítězství oslavuje tancem v maskách zlatých lvů a barevných draků. Další legenda vypráví o císaři a jeho soutěži o nejkrásnější lampion. 

Na internetu najdete podobných legend celou řadu.  

 

 

DSC00543

 

Pokoušel jsem se opět vyptávat proč draci, a proč lampiony, ale dopadl jsem podobně jako u mé první otázky. Nicméně tradice se dodržuje, a lidé tímto svátkem žijí naplno.

PS: Pro všechny pochybovače - účast na oslavách není povinná! :)

 

A to je na tom to pěkné.

 

 

DSC00531

 

 

DSC00539

 

 

DSC00525

 

 

DSC00538

 

 

DSC00550

 

 

DSC00548

 

 

                     

  Pro vyšší rozlišení přepněte na 1080p HD.