Pietní večeře - VietnamTravel

 

Poslední tři dny neustále prší. V sobotu jsem natáčel svatbu a pršelo tak vydatně, až se na jednom místě protrhl stan. Několik hostů bylo zmáčených tak dokonale, že na to nejspíše jen tak nezapomenou.

 

 

img_1272

 

 

Včera jsem byl pozván na pietní večeři konanou u při příležitosti vzpomínky na otce mého pana domácího. Padl neznámo kde, neznámo kdy ve válce s Američany. Sedm doposud žijících synů (tři padli taktéž ve válkách) s rodinami se i přes nepřízeň počasí sešli, aby společně povečeřeli.

Poklidnou a příjemnou atmosféru doplňovalo vyprávění a vzpomínání na mrtvé. Nezůstalo jen u nich, ale zároveň přišly na řadu i příběhy těch co "měli štěstí". Vietnamci všeobecně o takto citlivých věcech v běžném životě moc nemluví.

 

Naopak při podobných příležitostech se takřka o ničem jiném nemluví.

 

 

img_1285

 

 

Dozvěděl jsem se pro mě mnoho nových a zajímavých informací. Vyprávění příběhů i z té "druhé strany", poněkud pozměnily moje představy. Každý z oněch mužů strávil několik let ve válce. Dokonce čtyři z nich bojovali za svůj život hned v několika válkách. Nejen příběhy mužů, ale i ženy přispěly svojí pověstnou hrstkou do mlýna - mnohé se minimálně jednoho z válečných konfliktů aktivně účastnily. Byly na tom v mnohém možná ještě hůře než jejich mužské protějšky. Nebojovaly pouze se zbraní v ruce, ale navíc se fungovaly jako ošetřovatelky a kuchařky. Zbylé ženy, které se přímo neúčastnily bojů, na tom nebyly o mnoho lépe. Pěstovaly na provizorních políčkách nezbytné suroviny pro obživu, ale stejně tak musely po několik let ukrývat děti a starce v podzemích bunkrech či různých jiných skrýších.

 

Soudružnost, spolehlivost, odříkání s důsledným a trpělivým vykonáváním "svých" úkolů.

 

Asi nějak takhle bych charakterizoval klíč k jejich úspěchu.

Vietnamský lid se nikdy nepodařilo zlomit. To je v mých očích obdivuhodné. Vietnamci (bez rozdílu věku) jsou na to patřičně hrdí a jak sami říkají - nikdy nezapomenou.

Podobných příběhů bude po Vietnamu miliony. Mnohé z nich byly popsány a možná i zdokumentovány. Nicméně osobní kontakt společně s tím, že dané osoby tak trochu znám, posouvají celkový dojem a prožitek do trochu jiné roviny.

Nepřeháním, když napíši, že to "málo" co jsem se dozvěděl, by vydalo na jednu knihu.

Nikdy jsem žádnou válku nezažil, a pevně věřím, že ani já, ani vy, stejně jako naše děti a děti našich dětí nikdy válečný konflikt nezažijí.

Přidávám se k jednomu s nejčastěji používanému vietnamskému přání 

 

Nevadí že jsme chudý, hlavně že jsme šťastný, máme co jíst a žijeme v míru.

 

V drtivé většině ví naprosto přesně, o čem mluví ...

 

 

img_1255

Jako projev blaženosti a úcty k zesnulému, se k oltáři dávají rituální papírové předměty.

Posléze se na důkaz lepší budoucnosti pálí.

 

 

img_1258

 

 

img_1270

Podávalo se divoké prase, které se bylo zabito jen pár hodin před samotnou večeří.

Odpad neexistuje. Vše od krve až po sřeva se zužitkuje.

 

 

img_1283

 

img_1290

 

 

img_1279

Každý trávil chvíle po večeři jinak.

Někdo bral nezbytné léky,

 

 

img_1318

Někdo lízal nanuk ...