Archiv novinek 2015 - VietnamTravel

 
31.12.2015

Do Nového Roku 2016 přeji všem především zdraví, optimismus a mnoho úspěchů jak v osobním tak v pracovním životě.

 

V letošním roce jsem se z mnohými z Vás potkal a mnoho nových příjemných lidí poznal. Věřím, že tomu nebude jinak ani v roce 2016.

Děkuji za Vaší přízeň. :)

Jiří Zajíc - VietnamTravel.cz

 

 

30.12.2015

Jsme na Ha Long a je "krásných" 12C a jemně mží... nádhera, už aby jsme byli alespoň o 1000km víc na jihu!

 

 

 

27.12.2015

Včera v podvečer jsme dojeli do hlavního města kde je naštěstí od hor mnohem tepleji. :) Byli jsme se podívat na nedělní mši a v noci jsem jestě stihnul odvezl auto do opravny. Takže všechno klape...

 

 

 

26.12.2015

Po krásně prosluněném štědrém dnu, byl naopak 25 prosinec dnem velice chladným, pošmourným a větrným. Návštěva domu (spojená s pitím vodky) u posledních žijících potomků královské rodiny Hmong ve Vietnamu (zbytek rodiny je roztroušen po světě). Díky tomu, že o tomto zajímavém místě není nikde psáno, a protože je ukryto hluboko v kopcích daleko od silnice, si zachovává jedinečnou a autentickou atmosféru.

 

 

 

 

24.12.2015

Přeji Vám a všem Vašim blízkým krásný a pohodový štědrý den strávený společně s Vašimi nejbližšími.

 

Ačkoliv bohužel nejsem dnes s rodinou, tak i přes to patřil dnešní den k jedním z nejpříjemněji strávených štedrých dnů za celý můj pobyt ve Vietnamu. Krátce po rozednění v horách teplota 5°C společně s kouzelným východem slunce a mlhami v údolích. V 7 hod. návštěva pohřebního rituálu etnika černý Hmong, a v 9.30 hod. pro změnu návštěva svatby bílých Hmong vysoko v kopcích (kam vede pouze kamenitá cesta) na samé hranici s Čínou. Zkrátka den s velkým D.

Snad se dnešek líbil také klientům se kterými jedu cestu napříč celým Vietnamem...

 

 


20.12.2015

Vůbec poprvé píši na web příspěvek pomocí  telefonu, a jsem opravdu moc zvědavý, jestli to bude fungovat. :)

Od druhé poloviny srpna jsem neustále s lidmi a tím pádem nemám prakticky čas na nic jiného. Jediné dva volné dny mezi minulým a aktuálním tripem (15 -17.12.2015) jsem strávil následovně. První den se nesl ve znamení oprav aut. K bouchlé gumě (viz. minunulý příspěvek) se připojil rozsypaný diferenciál zadní napravy. Druhé auto parkující měsíc za domem se nám ani po dobití baterie nepodařilo nastartovat. Nezbývalo nic jiného než vyměnit startér a kabely v bahně přímo na zahradě. Mimochodem jednalo se o " velmi příjemnou" práci... Druhý den jsem musel absolvovat nezbytné a každých šest měsíců se opakující technické kontroly. A aby toho nebylo málo, tak v noci jsme se švagrem opravovali čerpadlo u studně a čištili ucpané odpady z koupelny... Zkráceně řečeno, volna jsem si moc neužil.

Momentálně sedím s novými klienty na lodi  jezera BaBe. Je sychravo a hrůzostrašných 11°C. A bude ještě hůř! Čeká nás okolí Sa Pa kde je momentálně -2°C a sněží... Pak už by naštěstí mělo být jen příjemněji. Ve středním Vietnamu jsem se před deseti dny koupat v moři a už se docela těším, až si to za cca dalších deset dní zopakuji. Máme totiž před sebou měsíční putování napříč celým Vietnamem, které zakončíme 18.1. 2016 na letišti v Saigonu. Tolik v krátkosti o mých aktivitách z posledního a následujícího měsíce.

 

 

 

29.11.2015

Včera se mi podařilo při kotvení lodě zahučet po ramena do vody... to by až tak nevadilo, ale bylo 12C a v kapse kalhot jsem měl týden starý mobil. Na fotce jsem při přípravě oběda pro klienty a dosušování. Na dosušení telefonu fenem přišla řada na večer po návratu na břeh...s výsledkem, že až na pár drobností (pruh přes displej...) "funguje"!

 

 

 

25.11.2015

Odjíždím s klienty na dest dní!

 

 

24.11.2015

Dnešní den mi udělal velkou radost. Konečně se mi podařilo po x letech dostat jednoroční vízum!!!

 

 

 

23.11.2015

Na včerejšek v noci jsem se vrátil na 5 dní domů. Bohužel se mi poslední 4 měsíce nedostává času na web. Díky pracovnímu vytížení mám také problémy pružně komunikovat alespoň po emailu s budoucími klienty... Za což se všem omlouvám!

Nyní jsem sice doma, ale čeká na mě mnoho poviností. Musím opravit auta (jedno z aut mi před myčkou, v den kdy jsem jel na letiště pro klienty,  naboural opilý Vietnamec na motorce) , udělat technické, vyřídit nová víza, odvozit bahno od baráku (náš domek byl při deštích v minulém týdnu zavalen bahnem) atd.

Z posledních  třech tripů jsem přivezl obrovské množství fotomateriálu a zážitků, které se pokusím ještě do konce roku alespoň částečně zpracovat. :)

Možná bych se na závěr dnešního příspěvku mohl zmínit o faktu, že pro rok 2016 připravuji dvě nové nabídky, které se značně odlišují od všeho co doposud VietnamTravel nabízí... :)

 

 

 Tak tady je ten "umělec"...

Řešení nehody je celkem jednoduché. Zaprvé byla neděle - dopravní policie nepracuje, a zadruhé kde nic není, ani smrt nebere... Takže oprava za svoje! :)

 

 

11.11.2015

Po dlouhé době opět na jednu noc doma... PARÁDA!!! :)

 

 

 

30.10.2015

FOTOINSTITUT & VIETNAMTRAVEL.CZ

Po příjemně strávených dvanácti dnech, má VietnamTravel.cz společně s Fotoinstitutem - Fotoaparát.cz, za sebou první společnou foto akci po severním Vietnamu. Zdali se celá akce zdařila je na posouzení každého z osmi samotných účastníků. Za VietnamTravel.cz (celkem čtyři lidé a tři auta) mohu zodpovědně říci, že jsme se snažili o možné maximum.

Tímto bych velmi rád poděkoval jak samotným účastníkům, tak obslužného týmu. :)

PS: K celé akci se zcela určitě ještě několikrát podrobněji vrátím.

 

fotoinstitut 

Fotoinstitut v nekompletní sestavě - chybí Karel.

 

 

12.10.2015

Víceméně po měsíci a půl bez jediného volného dne jsem se dostal s klienty na dvě noci do Hanoe. Díky tomu Vás mohu krátce seznámit s aktuálním stavem.

Vystřídalo se mi zde za tu dobu hned několik skupin a s jednou z nich právě dokunčuji posledních pár dní. Hned následující den mám před sebou dvě velké akce jdoucí po sobě - fotoexpedice. V prvém případě 8 lidí a v druhém případě 6 lidí. Poté budu mít týden "volna" - opravy aut, administrativa atd. Od poloviny listopadu do poloviny ledna opět práce.

Mám za sebou za onen měsíc a půl nepřeberné množství zážitků, příběhů, únavy a ohromné legrace. Stejně tolik mám fotek a tisíce najetých kilometrů v mnohdy hrůzostrašných terénech.

Omlovám se tímto za absenci v aktualizaci webu - nestíhám pořádně odpovídat ani na dotazy novým klientům...

 

 

17.8.2015

Dva dny jsem se probíral emaily za poslední měsíc. Bylo jich tolik, že si nejsem zcela jistý, zdali jsem odpověděl všem (telefon si chvílemi dělal co chtěl a přehazoval dotazy odeslané z dotazníku ze stránek do spamu a následně možná nějaké mazal).

Pokud se někomu z Vás dodnes nedostalo odpovědi, tak tímto prosím o opětovné připomenutí.

Děkuji za pochopení!

Na závěr ještě jedno upozornění. Termíny na první 4 měsíce 2016 se začínají rychle obsazovat!

 

 

15.8.2015

Jsem zpátky doma. Strávil jsem v severním Vietnamu s klienty (manželé s 12 letým synem) krásných 14 dnů. Přestože zde byli již podruhé,  jednalo se o naprosto jiný zážitek. Zatímco poprvé jsme jezdili po jihu, tentokrát jsme jeli do míst kde ještě den před naším příjezdem 12 dní bez přistání pršelo. Zvažovali jsme ještě v den příjezdu jestli se vůbec na sever vydáme. Nakonec jsme se rozhodli že to zkusíme, a jak se později ukázalo, bylo to rozhodnutí správné.

Nicméně byl to adrenalin!

Hladina jezera navýšená o 4 metry, sesuvy půdy, bahno, rozvodněné řeky....

Projížděli jsme hned několikrát brody širokými více jak deset metrů  s výškou hladiny kolem metru. Mnohokrát jsme se ze všech sil brodili bahnem a dokonce jednou nás musel vyprostit bagr za pomocí buldozeru. O vymletých silnicích, napadanému kamení, popadaných stromů a větví je zbytečné se rozepisovat...

Odměnou nám byla po celou dobu tripu slunečná obloha, koupání, domorodí lidé a nádherná příroda. Užili jsme si své, ale zážitky a fotky budou jedinečné!

Pevně věřím že za rok/dva se s Frantou, Janou a Kryštofem uvidím do třetice. :)

 

 

19.7.2015

Jsem po měsíci na pár dní zpátky doma. Strávil jsem velice příjemných 14 dní s klienty (zcela určítě se o nich ještě několikrát zmíním) a zbytek dnů jsem si užíval pracovní dovolenou. A to jak v pouštích tak na moři a v neposlední řadě ve vietnamské a laoské džungli.

Byl to naprosto dokonale strávený měsíc!!! :)

 

Možná jsem pro mnohé "blázen či masochista", ale pro mě je nejkrásnější zážitek, když mohu sám trávit dny v džunglích kde není signál, nejsou silnice, a mnohdy ani žádní lidé. Pouze nekončící lesy s miliony komárů, pijavic a dalšího hmyzu...To vše doprovázené vedrem, neustávajícím deštěm, bahnem a bujnou vegetací kde každá rostlinka či lijána má trny se zpětnými háčky. Džungle naoplátku nabízí to co nikde jinde nelze spatřit ani prožít. Něco co se jen velmi těžko popisuje slovy. Jako např. v tomto případě čtyři dny v laoské džungli za slony...

 

 

30.6.2015

Je krátce po půlnoci a před malou chvílí jsem dojel do Saigonu. Poslední týden byl naprosto dokonalý a mám z něj náměty hned na několik článků. :) A to mám před sebou ještě krásných 14 dní s klienty a následně několik dní na místech které budou pomyslnou třešničkou na dortu. Pokud se akce alespoň z poloviny povede, máte se na co těšit... :)

 

 

23.6.2015

Dnes odjíždím pro nové klienty do HCM City. Mám před sebou (pokud půjde všechno hladce) 6 dnů solo jízdy. Tak tradá na Saigon...  Do 19-20.7. bude komunikace s Vámi převážně pouze po emailu. Děkuji za pochopení.

PS: Protože mě během cesty čeká vyřídit několik důležitých věcí, vezu si sebou notebook. Pokusím se během cesty aktualizovat web.

 

 

14.6.2015

Drobná změna!

Fotografie v sekci GALERIE (včetně podkategorií) budou mít od dnešního dne 1200 px na delší straně. Doposud byl tento rozměr pouze u fotek na šířku zatímco u fotek na výšku byl 890. Věřím že se Vám tato změna bude líbit. :)

 

resize

Ilustrační fotka s označením ikony která zobrazí fotografii ve 100% velikosti.

 

 

13.6.2015

Radostné zprávy.

1) Dnes konečně ve 2hod. v noci začal fungovat Gmail a odpověděl jsem dodatečně snad na všechny e-maily. Pokud jsem náhodou na někoho zapomněl (přišlo jich za 5 dní véce jak 80) prosím o Vaše upozornění. Děkuji!

Jestli již je internetový podmořský kabel opravený uvidíme ráno... :)

2.) Moje nové hodinky. Jedná se o produkt malé švýcarské firmy Davosa. Konkrétně se jedná o modlel Davosa Argonautic yellow s automatemickým strojkem ETA 2824-2, safírovým sklem (2xAR), keramickou lunetou a s vodotěsností 30ATM (300m). Mimochodem v soutěži Watchtime byl tento model vyhlášen vítězem v kategorii “Potápěčské hodinky roku 2014″ do 1.000 €. Jsem moc zvědavý jak dlouho vydrží v podmínkách v jakých se pohybuji. :)

 

davosa

 Davosa Argonautic yellow.

 

 

12.6.2015

Do sekce Video & Slideshow jsem vložil krátké video Highway Hanoi - Thai Nguyen.
V autě mám již několik měsíců zabudované dvě kamery a ještě jsem nekontroloval (naštěstí nebyl důvod) zdali vůbec fungují. :)
Důvod proč jsem je instaloval je jednoduchý. Zadní je napojena na LCD panel a spouští se při couvání - z auta není vidět a motorkáře vůbec nezajímá že couváte. Kamera vpředu snímá online provoz, protože se tady mj. rozmáhá podobný nešvar jako např. v Číně, a tím je že lidi skáčí před auta aby dostali finanční odškodnění od řidičů... Důvodů je mnohem víc viz. například neosvětlená řidička v protisměru rychlého pruhu na tomto videu ;)

 

 

12.6.2015

Repair and Service Apple.

V téhle dílně mě dělali upgrade ze starého Iphone5 na model Iphone5S. Povedlo se! Výměna rozbytého předního skla, displeje, baterky a ještě nějakých částí stála celkově 50 USD. Takže Iphone je připravený na nějaký ten další rok služby... :)

 

iphone1

Dílna. Detaily pracovního stolu můžete lépe vidět tady.

 

 

9.6.2105

Omlouvám se všem, kteří mi poslali dotaz pomocí kontaktního formuláře nebo e-mail a doposud neobdrželi odpověď. Bohužel již 4 dny není možné se ve Vietnamu dostat se na jakékoliv stránky spojené s Google. Tím pádem se nenačítá ani na Gmail. Důvodem je porouchaný internetový podmořský kabel (letos snad už potřetí) mezi Vietnamem a USD. Provider na webu uvádí že oprava bude trvat cca týden. Uvidíme.

 

 

30.5.2015

Pokud je 13 den v měsíci dnem "smolným", navrhuji přidat k němu další den s pořadovým číslem 29. Od samého rána se mi vysloveně dařilo! Po příjezdu na dílnu jsem někde v tom jejich harampádí  propíchl gumu. V šíleném horku a po dvou marných hodinách  čekání na přidělení mechanika (nikomu se nechtělo dělat), jsem se pustil do instalace držáku rezervy sám. Netrvalo dlouho a utrhl jsem šroub na kastli, čímž jsem si návštěvu dílny prodloužil o další čtyři hodiny. Kolem páté hodiny odpolední bylo vše potřebné opraveno včetně dofouknuté gumy. Unavený a propocený po celodení "opalovačce" jsem musel ještě do gumáry. Tam na mě čekalo další nemilé překvapení. Když jsem se asi na podesáté snažil vyslvětlit, že guma je sice nafouklá, ale to jen proto abych dojel, přičemž je ve skutečnosti je proražená. Marně! Přikročil jsem k názorné ukázce alá analfabet - ruce, nohy.

Pozn. Nedivím se že nechápal. Tady není zvykem, že jsou na pumpách kompresory. Takže pokud dotyčný nemá rezervu, nebo je (což je celkem pravidlem) pouze líný jí přehodit, dojíždí do servisu na gumě proražené. Nechci být jízlivý, ale obávám se, že mnozí řičiči vůbec netuší, že podobnou věc v autě mají.

No a jak jsem tak názorně předváděl, vypadl mě z kapsy košile telefon. Iphon má za sebou za ty roky mnohem více horších karambolů a pádů, ale obávám se, že tohle přistání na betonovou podlahu bylo jeho posledním...

Aby byl 28.5. kompletní, zmíním se ještě o poslední pomyslné kapce. Po příjezdu domů nešel opět proud, čímž došla voda. Chtěl jsem vylezt na střechu, abych připojit druhý záložní zásobník, který jsem si pro podobné případy připravil. Jak jsem šel po tmě se žebříkem, zachytil jsem trochu víc o přívodní kabel internetu, a přetrhl ho. Nechápu sice jak se mi to mohlo povést, nicméně celý dnešní dopoledne jsme tahali džunglí nový (150m), protože prý je komplet rozsypaný od slunce a nejde napojit.

Vzal jsem si z toho všeho jedno ponaučení:

Od následujícíhi měsíce zásadně 29 nic nedělám a pouze piji pivo!!!

 

kolo

 

iphone

 

 

25.5.2015

Ráno jsem dal na Blog Idnes.cz můj poslední článek - Jak jsme chytali kobry. V podvečer mi přišel email, že "Gratulují a zařazují do sekce Zaujalo nás". To je opravdu divný, když redaktory na Idnes zaujme můj výplod... :) Co dělají při pondělku opravdový blogeři?

 

 

18.5.2015

Nestává se často, vlastně ještě nikdy se mi nepoštěstilo, řídit Jaguár. Dnes jsem s Jaguárem absolvoval přejez po dálnici z Hanoe do Thai Nguyen. Svezení parádní, ale na místní tankodromy, auto úplně naho... . Takže závěrečný verdikt je jasný. Neměním, a zůstávám věrný Toyotě  ... :D

PS: A i kdyby jsem měl nakrásně peníze, nikdy bych za auto 8 mil. nedal. ;)

 

 

 

 

 

16.5.2015

Mám "za sebou" třetí ročník cestování se staro-novými klienty po Vietnamu. S Milanem jsem jel letos již potřetí, jen jeho parťák se každý rok mění. Pokaždé to bylo hodně dobré, ale letos se jednalo doslova o jednu nekonečnou 14 denní párty. Jezdili jsme po středním Vietnamu, a naprosto dokonale si cestu užívali. Jen jak se trochu vzpamatuji, napíši o tomto tripu článek. :)

Za rok bude čtvrtý ročník, na který pojedou všichni bývalý parťáci a min. jeden nový. Pojedeme dvěma auty lesy Vietnamu, Laosu, prý budeme péct prase, a kdo ví co dalšího...

Už se těším!!!

 

 

 

28.4.2015

Ve spojení terenního auta (případně aut), nafukovacích kánojí, loďek (a to jak na sladkovodních vodách, tak na moři) společně s malými skupinkami klientů, vidím největší výhodu cestování. Flexibilita, pohoda, a dostupnost i těch nejodlehlejších oblastí, dává možnost prožít zajímavé zážitky a setkání, díky nimž může člověk vnímat Vietnam v úplně jiné podobě, než jak ho pozná většina ostatních. Tímto směrem jsme se jako VietnamTravel vydali, a soudě podle toho, že se mnoho klientů opakovaně vrací, věřím, že se jedná o krok správným směrem. :)

 

 

 

26.4.2015

Jsem zpátky doma. Po 20 hod. víceméně nepřetržitého deště, jsme sjeli zpátky do nížiny. Jak se ukázalo, bylo za dvě minuty dvanáct. Ještě pár hodin, a močály by nás uvěznily na několik dní... Nevadí, až se vrátím za měsíc z náhorní plošiny Dak Lak, dáme si repete. :)

 

 

22.4.2015

Do Fotogalerie - Photos jsem přidal 48 nových fotek.  Pokud dnes bude stabilní připojení k internetu, přidám také nové fotky do kategorie Nature. Tím budou resty s fotografiemi vyřešeny, a budu se moci pustit do finalizace nových článků. :)

 

 

Důležité upozornění!

Veškeré Fotocesty, které byly počítány v Kč, jsem byl donucený přepočítat na USD. Důvod je jednoduchý. Nestabilita koruny je absolutně nepředvídatelná - za poslední půlrok USD vystoupal o 20%! Bohužel tomu je pouze na území ČR, protože všude jinde má USD tendanci spíše stagnovat, či mírně oslabovat.

Kdybych zanechal ceny v Kč, nebylo by v mojich možnost plnit svoje závazky, což bych opravdu velmi nerad!!!

 

 

19.4.2015

Vzhledem k tomu, že se na mě obrací stále více potenciálních klientů ohledně volných termínů, jsem v horním menu KONTAKT vytvořil podnabídku Volné termíny, kde se může každý podívat které dny jsem obsazený. K tomu kroku jsem se rozhodl poté, co jsem nebyl schopný na cestách kvalifikovaně odpovědět kdy mám/nemám volno. Krátce řečeno, pravděpodobně s přibývajícím věkem  ztrácím paměť... :)

 
17.4.2015

Na víkend jsem zpátky doma. Po krásných čtyřech dnech strávených s klienty v džungli, jsem na víkend zpátky doma. Od pondělí na mě čeká "nekonečný" koloč přejíždění mezi třemi provinciemi, 2x STK, přihlašování, a další formality spojené s auty. Vůbec se na přííští týden netěším... :(.

 

 

11.4.2015

Podařilo se mi odstranit některé chyby způsobené přesunem nového webu. Všechny odkazy z titulní strany, v nabídce, ale i jinde, by měli být opraveny (prohlížeč by neměl psát stránka neexistuje...). Fotografie v galerii by se nyní měli zobrazovat regulerně - tzn. neměla by být schvaná horní čast fotky pod lištou. Pokud se Vám zmíněné změny neprojeví, stisknete klávesu F5, případně kombinaci Ctrl+F5.

Chybí nadále předělat drtivá většina úvodníků v článcích - viz. informace z 8.4.2015, a pochopitelně zaktualizovat web - článek, fotografie. Zítra odjíždím na 4-5 dní s klienty, ale hned jak se vrátím, budu s webem pokračovat.

Děkuji za Vaší trpělivost

 

 

8.4.2015

Dnes jsem spustil nový web. Narozdíl od předchozích drobných úprav, se tentokrát jedná o přestavbu komletní. Je možné, že se v prvních dnech "ostrého" provozu, mohou vyskytnou chyby všeho druhu (funkčnost, gramatika atd.). Osobně jsem zatím objevil dvě závady. První je zobrazování úvodníků k článkům v prohlížeči Firefox. Při inplantaci webu došlo k jejich rozhození, a oprava znamená ručně předělat každý úvodník. Vzhledem k tomu, že je na stránkách článků více jak sto, bude to chvilku trvat. Druhou závadou, je zobrazování fotek v galerii při plném rozlišení - fotografii překrývá lišta menu. Jedná se o technický problém, se kterým si momentálně nevím rady. Prozatím pomůže fotku přesunout (při současném stisknutí levého tlačítka myši) na Vámi požadované místo, a následné fotky se budou zobrazovat na tom samém místě jako první fotografie. Nebo klasicky scrolovat, aby fotka vyjela z lišty menu. Obě závady během několika málo dní odstraním.

Děkuji předem za Vaše komentáře, a za případné upozornění na nedostatky.

Děkuji, a snad se Vám budou stránky líbit. :)

 

 

14.3.2015

Od poslední aktualizace webu uběhlo čtvrt roku, za což se Vám všem omlouvám. Důvodů proč tomu tak bylo je hned několik. Zaprvé v prosinci nás navštívili vůbec poprvé moji rodiče, takže různých aktivit bylo víc než dost... Následně jsem odjel do jižního Vietnamu, odkud jsem se vrátil na delší čas až nyní. Nemyslím si, že by mělo nyní smysl rozepisovat se o všem,  co se za ten čas odehrálo. Budu k tomu mít v následujích dnech dostatek času - do konce dubnu budu s rodinou doma.

Za onen čtvrt rok se ovšem odehrálo mnohem více. Dle mého názoru se jedná o velké a podstatné změny, které se jak pevně věřím, brzy dozvíte konečně z nového webu.

Pro začátek se můžete podívat na několik málo fotek z cest s některými z Vás.

 

Část rodiny před odjezdem rodičů zpět do ČR.

 

 

2.1.2015

Přeji všem příjemný a pohodový vstup do Nového Roku.