Archiv novinek 2011 - VietnamTravel

12.12.2011

Dnes ve 3.20 hod. se nám narodila dcera Lilien - 3,70kg, 53 cm.


23.11.2011

Jsem zpátky doma, a tak se mohu v klidu pustit do nedořešených věcí, které se mi během uplynulých dvou měsíců nahromadili...


1.11.2011

Pomalu a jistě se blíží datum, na které společně s manželkou netrpělivě čekáme. Termín porodu je prozatím stanovený na 12.12.2011. Podle včerejšího sdělení pana doktora, by se nám na 85% měla narodit holčička. Místní doktory, ale člověk musí brát trochu s rezervou, a proto bude lepší nedělat unáhlená rozhodnutí, a počkat si na realitu...

Já jsem konečně na více jak týden doma, a následně mi čeká do konce listopadu pouze jeden trip. V prosinci s nikým (zcela logicky) nepojedu :). Během prosince sice nějaké skupinky organizovat budu, ale pouze po telefonu.

Během posledního roku mi čekají mnohé další povinosti. Chtěl bych například připravit několik nových, a velmi exkluzivních nabídek. Stejně tak bych chtěl zpracovat "tuny" materiálu (fotek, příběhů a videí) posbíraných během roku, ale hlavně musím postavit nový domek (spíše domeček).

V neposlední řadě musím dotáhnout do konce to nejdůležitější pro Vaše bezproblémové cestování do Vietnamu. Tím je zaregistrování VietnamTravel jako nové cestovní agentury.


26.10.2011

Včera jsem se vrátil po čtrnácti dnech do Hanoe. Během následujících třech dnů, musím vyřídit několik důležitých soukromých (ale i pracovních) záležitostí, abych opět 28.10. odjel s klienty. Pokusím se během této doby napsat nějaký článek, a co hlavně, mám pro vás připravenou jednu velice zajímavou destinaci, za bezkonkurenční cenu.


11.10.2011

Jsem v jednom kole. Právě jsem narychlo sesmolil článek z včerejší noci, a opět se balím a odjíždím na více jak dvanáct dní pryč. Mám několik horkých příhod, ale vůbec netuším, kdy se mi je podaří sepsat a vložit na web. Času mám čím dál tím méně, a navíc se neúprstně blíží prosinec, což je měsíc, kdy se nám narodí dítko :)...


30.9.2011

Včera v odpoledních hodinách policie stáhla všechny lodě plující v zátoce HaLong Bay ke břehu. Dále následoval přesun všech turistů z ostrova Cat Ba na pevninu. Ostrov je minimálně na dva dny uzavřený. Důvodem všech těchto aktivit je blížící se tajfun, který přichází přes jihočínské moře od Filipín. Já jsem měl tou dobou v zátoce čtyři lidi. Vše se nám naštěstí podařilo vyřešit bez větších problémů, a všichni jsou již od večera v Hanoi.


29.9.2011

Po více jak měsíci a půl jsem se vrátil konečně na několik dní domů. Vystřídalo se mi hned několik skupinek lidí, narychlo jsem odletěl do Thajska pro víza a potkalo mi mnoho dalších příjemných (a naopak i velmi nepříjemných) zážitků. Alespoň některé z nich se pokusím během následujícího týdne zveřejnit.


7.9.2011

Dnes ráno jsem se vrátil z Bangkogu. Mám nová víza, a vše probíhalo poměrně hladce. Krátké povídání o městě, včetně několika málo vlastních postřehů, vložím ještě možná dnes na web.


4.9.2011

Vážený přátele. Tohle už snad není ani možné. Opět, a stále dokola, mám problémy s vízy. Zítra ráno jedu na letiště a letím pryč. Kam? To vážně netuším. Vietnamské zákony je vážně k popukání...


15.8.2011

Ahoj všem. Omlouvám se, ale nějak nemám šanci aktualizovat web. Jsem stále někde s lidmi, a domů se dostanu stěží na jedno odpoledne v týdnu. Do toho nám vykradli komplet dům (a to včetně žárovek), a jako bonus jsem dostali hned po příjezdu z ostrova Phu Quoc z něho výpověď. Takže teď jsme přechodně u rodičů mé ženy (ve skutečnosti já jsem u nich spal do dnes pouze jednou, a to dnes). Nyní odjíždím vyzvednout klienty na hotel, a zítra odjížím na tři dny do SaPa. Od 18.8. budu 3-4 dny doma, a během té doby se pokusím něco nového přidat na www.

Přeji krásný začátek týdne.


28.7.2011

Trochu narychlo jsem odletěl se ženou na ostrov Phu Quoc. Cesta je polopracovní záležitostí, ale samozřejmě zbude i dostatek času na relaxaci a lenošení. Domů se vrátím 6 srpna. Do té doby bude můj přístup k internetu zanačně omezený. Pokusím se o vložení alespoň nějaké fotečky, či krátkého příspěvku.


23.7.2011

Včera večer jsem se vrátil zpátky domů. Poslední skupinka byla hodně zajímavá jak do obsazení, tak do zážitků. Jen jak se trochu vzpamatuji z cesty, tak napíši samostatný příspěvek.


16.7.2011

Týden utekl jako voda, a já opět odjíždím na jeden týden s klienty. Čeká nás možná trochu náročnější týden (velké teplo), ale rozhodně týden velmi zajímavý.


12.7.2011

Udělal jsem několik drobných, a jednu zásadní změnu na webu. Na žádosti mnohých z Vás, jsem předělal velikost fotografií v článcích.

Od dnešního dne budou fotografie v rozlišení 900 x 600.

Doporučuji před čtením článku stisknout klávasu F11 - pro maximální velikost webového prohlížeče.


10.7.2011

Tak jsme se vrátili po týdnu, úspěšně a bez větších kolizí, zpátky do Thai Nguyen.

Bylo to fajn, až na to neskutečné vedro... Běhat džunglí po kopcích, s převýšením více jak 600m, 90% vlhkostí, a se 43°C ve stínu, ne všichni snášeli dobře...


4.7.2011

Dnes odjíždím na pět až šest dní s klienty (9-10.7.2011).


1.7.2011

Stále stejná písnička, opakující se (v lepším případě) každé tři měsíce. Jedu žádat o nové vízum. Snad mi je v Hanoi vystaví, a nebudu muset vycestovávat mimo Vietnam. Pro jistotu si beru sebou batoh s náhradním oblečením - člověk tady nikdy neví..., a být 3-4 dny v jedné košily a v tomto počasí, bych vážně nerad...

PS: Nevím proč, ale jsou měsíc od měsíce dražší, a dražší. Místo aby se mi po svatbě víza zlevňovala, tak je tomu přesně naopak. Už abych měl všechny papíry vyřízené.... uff


29.6.2011

Svatba je za námi, a já se opět vracím naplno k pracovním povinostem. Mám toho před sebou požehnaně, a do toho mi 6.7. končí víza...


27.6.2011

Tak je to tady... Zatímco v ČR máte hlubokou půlnoc, tak já už jsem v obleku, a za pár minut odjíždím vyzvednout kytku a jdu na to... Až se ráno probudíte, tak už budu ženatý...


21.6.2011

Přidal jsem do fotogalerie novou kategorii - Svatba 27.6.2011

Postupně přidám k fotkám z předsvatebního focení i fotky ze svatby samotné.


21.6.2011

Tak už se mi to " krátí". Dny letí jako voda, a za necelý týden bude všechno jinak. Běhání a všech možných povinností mám kolem svatby až až. Po nocích dodělávám pohledávky, které mám vůči klientům apod. Těším se na příští týden. Už mi ubíjí shánění ponožek, bot, různých povolení apod. Moje postava je na vietnamské poměry silně atypická, a moje národnost vše komplikuje.

Co mi zbývá - chtěl jsem to, mám to.

Nestěžuji si, jen konstatuji.

Ale pravdou je, že být na všechno sám, je hodně náročný.


9.6.2011

Tak zítra mi čeká celý den focení. Vyzkouším si, jaké to je být filmovou super star :) :). Jedeme někam 40 km, abychom nafotili svatební fotky. Dneska mi brali míry, a zítra bych měl mít vše nachystané. Oko mám ještě poznamenané pavoukem, ale co se dá dělat. Zítra prý je poslední termín, aby jsme vše stihnuli. Nevěřím tomu, ale když musíme, tak musíme.... Fakt jsem zvědavý, co tam s námi budou vymýšlet. Viděl jsem nějaké fotky z onoho místa (jedná se o jezero) a byli tam novomanžele na bambusovým voru... No nazdar. Pak do čajů, do rejže, do lesa a já nevím kam ještě... Tohle všechno je celkem v pohodě, víc mě děsí představa, z takových těch typických vietnamských "trapáren" typu společně na kole, na motorce na stromě, pod stromem, za stromem, a v kroji. Ten je snad nejhorší, protože ta čepice je příšerná... Modlím se, aby nesehnali mojí velikost. I když oni jsou schopni mi narvat i do o pět čísel menšího.

Držte mi palce, protože při těch vedrech, co zde momentálně panují, to bude opravdu velká zábava....


5.6.2011

Trochu jsem si hrál, abych se odreagoval od toho všeho, co mi poslední dobou provází. Pozměnil jsem na webu záhlaví stránky. Jedná se o takovou drobnůstku v podobě mého psa na levé straně. Jeden (bíly) v pravo už byl. To byl můj první pes, kterého jsem měl sotva jeden měsíc. Zemřel běhel několika málo hodin, na nějakou psí nemoc. Teď mám nového psa, který se jmenuje Ben, a kterého jsem si přivezl od čínských hranic. Jeho zdraví, se zdá být o mnoho lepší, než jeho předchůdce. Zaslouží si, aby byl také trochu na očích... Snad se mi alespoň částečněpo pografické stránce povedlo, Bena do záhlaví www.vietnamtravel.cz zakomponovat.

Originál fotografii, můžete vidět tady.


26.5.2011

Napadlo mi při pohledu na můj profil na Facebooku, že v něm mám něco kolem 100 fotografií, které nejsou nikde jinde publikovány. Přišlo mi to jako škoda, protože ne všichni znás jsou vyznavači, či přímo milovníci sociálních sítí.

Všechny fotografie publikované na mém profilu Facebook, budou ode dneška i na www.vietnamtravel.cz.

Pro mnohé zvás nic nového a převratného, ale z mého pohledu se to jeví jako dobrý nápad. Přeci jenom bude vše pohromadě, a přístupné všem.

Přeji krásný den Jirka


4.5.2011

Ahoj všem.
Necelý měsíc jsem byl stále někde na cestách. Včera večer jsem se vrátil domů s více jak 4 tisíci kilometry strávených v sedle motocyklu. Abych se přiznal, mám toho až nad hlavu. Poznal jsem sedm českých občanů, se kterými jsem společně zažil několik hodně zajímavých situací. Namátkou například kvalitní přívalový déšť s ohromným větrem, kdy vzrostlé stromy padaly jako sirky, až po velké problémy s policií a armádou v horských lesích apod. Jak říkám bylo toho hodně, a jakmile dodělám několik restů, tak zaktualizuji stránky. Nového materiálu a námětů mám nepřeberně.
Takže žiji, jsem zdráv, a ještě jednou se omlouvám všem těm, kterým jsem neodpověděl na emailovou korespondenci. Během několika málo dní vše napravím...


11.4.2011

Včera večer jsem se vrátil z jedenácti denní cesty po severu a HaLong Bay. Bylo nás celkem šest, a v mnoha ohledech byla pro mě cesta nová a zajímavá. Zítra se pokusím napsat několik málo vět o celém tripu.


30.3.2011

Uplynuly přesně na den dva týdny, a já se Vámi na několik dní opět loučím. Odjíždím na 8-10 dní do hor. Tentokrát s mojí doposavad největší skupinou na motorkách. Pět chlapů z Písku čeká cca 1200 km v sedle motocyklu. Jak se s tím vypořádají, uvidíme... :). Každopádně vše zatím nasvědčuje tomu, že nebude o zábavu nouze. Mějte se fajn, a někdy za týden naviděnou.


15.3.2011

Tak jsem opět na chvíli doma. Zatím nevím, co bude dál, ale mám rozjednáno několik nových akcí. Klidně se může stát, že za 4 dny si celou cestu zopakuji :). Jak probíhal poslední trip do hor, si můžete přečíst tady.


8.3.2011

Na týden odjíždím s jedním manželským párem do hor. Čeká nás toho hodně. Od BaBe přes Meo Vac a Dong Van, až po Ha Giant a SaPa. Snad bude počasí soudné, a motorky budou bez velkých oprav... Nakonec ještě musím vyslovit jedno přání.

Hlavně aby jsme v pohodě přijeli za týden zpátky do Thai Nguyen.

Pokud se dostanu někde v horách k internetu, pokusím se podat i nějakou tu aktuální informaci o nás, případně nějaký zajímavý postřeh, nebo fotku...


18.2.2011

HaLong Bay - 12 obětí za patnáct minut

Dne 17.2.2011 se v okolí Bai Chay a necelých 400m od ostrova Ti Tốp potopila loď s 27 lidmi na palubě. Kromě posádky a dvou lidí vietnamské národnosti bylo na lodi 19 turistů (20-26 let). Nebyl mezi nimi ani jeden občan České (Slovenské) Republiky. Jednalo se o mladé jidi z USA, GB, Švedsko, Rusko, Švýcarsko, Japonsko a Francie.

Podle dostupných zpráv, které jsem mohl dohledat na internetu, Vietnam TV a od přítele který jednu z lodí v HaLong Bay vlastní, jsem se o moc nic více než proběhlo světovým tiskem nedozvěděl. S ohledem na to, že se jedná o jedno z největších neštěstí v turistickém ruchu, je na případ uvaleno embargo mlčenlivosti. Případ je ve stádiu  vyšetřování, a tím to z vietnamské strany končí. Tolik v krátkosti.

Co se vlastně stalo.

16.2.2011 se lidé nalodili v přístavu Bai Chay, aby strávili dva dny (s jednou nocí) v zátoce HaLon Bay. Jednalo se o turisty cestovní kanceláře AZ Travel (Hanoi). Okruh, který lodě provádí je vždy stejný. Nelze si nasmlouvat individuální trasu. Stejně tak místa na zakotvení přes noc jsou taktéž pevně daná. Nelze se čemu divit, protože lodí je v zátoce více jak 300, a pro zachování bezpečnosti a kontroly (v neposlední ředě i fakt, že je celá oblast pod ochranou UNESCO) jiná možnost neexistuje.

Loď kotvila společně s dalšími loďmi poblíž ostrova Ti Tốp. V půl páté ráno se začala potápět. Během patnácti minut bylo po všem. Výsledek je 12 mrtvých. Podle prvních zpráv došlo k proražení trupu a zatopení celého podpalubí. Problém byl v tom, že většina lidí tou dobou samozřejmě spala v podpalubních kajutách. Šance na jejich přežití se rovnala nule, a to bez ohledu na to, že loď disponovala záchrannými kruhy a vestami. Ti co přežili (seskákali do moře), spali na horní palubě (jednalo se o 21 letého kapitána a posádku). Fakt, že by za tragédií stály klimatické podmínky, byli již v první fázi vyšetřování zcela vyloučen. Počasí bylo tou dobu klidné s mírným deštěm. Hladina moře v zátoce HaLong Bay se nijak nevymykala normálu - i v onen osudný den se podobala spíše rybníku, než moři. Pro upřesnění teplota moře 11°C.

Dovolím si připojit jednu osobní poznámku. Zátoku jsem navštívil mnohokrát, a nyní když nad tím přemýšlím, tak jsem si vybavil jednu věc. Lodě vždy přes noc neskutečně cestují, aby jste mi rozuměli. Točí se stále dokola a to v poměrně slušném rádiusu. Po chvíli se díky okolním ostrovům zcela ztratíte. Nevíte kde je jih, kde je sever. Stejně tak se u vaší lodi objeví nějaká jiná loď, která putuje po hladině podobně jako ta vaše. Pokud mají takovýto rozptyl, je celkem snadné zavadit o jednu z mnoha podmořských skal. Nejinak tomu bylo s nevětší pravděpodobností i v tomto konkrétním případě. Za vše mluví fakt, že loď ač byla potopena, hlavní stěžeň byl 2 metry nad hladinou. Tato skutečnost mluví o hloubce cca 15 - 20 metrů. Jestli se mořské dno alespoň z části podobá tomu, co vidíme nad hladinou, tak jsem přesvědčen o tom, že znalost místního terénu je více než nezbytná. Zkušenosti kapitána vzhledem k jeho věku, je minimálně na pováženou.

Správní rada s okamžitou platností pozastavila činnost majitele lodi, a nařídila velmi důslednou revizi a kontrolu všech lodí brázdící halongskou zátokou.

Jedna z největších atrakcí celého Vietnamu utrpěla velikou ránu. Napravit zpátky svoje renomé bude stát mnoho práce a v neposlední řadě i peněz. Podle slov mé spolupracovnice z Hanoe (pracuje pro jednu z největších CK) klienti začali hromadně odhlašovat všechny již zakoupené tripy.


6.2.2011

Předem bych se chtěl omluvit všem vám, kteří jste mi poslali během posledních dvou týdnů e-mail, zprávu na FB, Skype apod. Neměl jsem čas dostat se k internetu. V příštích několika dnech se pokusím všem odepsat.

Po 14 dnech jsem se dostal na jeden den domů. Poslední měsíc byl hektický po všech stránkách. Tři skupiny lidí (z nichž se dvě překrývaly) mluví za vše. Potkalo mi i několik příjemných, ale i hodně nepříjemných věcí. Uvedu několik příkladů:

1) Srazilo mi v horách auto. Skončil jsem v betonovém korytě, s motorkou totálně odepsanou. Měl jsem veliké štěstí. Jako zázrakem jsem vyvázl pouze s odřeninami, naraženými žebry a vykloubeným jedním prstem.

2) Definitivně mi odešel do věčných lovišť můj fotoaparát.

3) V SaPa nás zastihl na motorkách 1C nad nulou mlha a déšť.

4) Od posledních klientů jsem nedostal zaplacenou dohodnutou částku.

Bylo toho hodně. Pokud se mi zítra podaří vyšetřit chvilka, napíši kokrétnější informace v samostatném článku.

Zítra večer odjíždím na týden na jih -  Nha Trang a Saigon.


22.1.2011

Nastává pro mě poměrně hektické období. Již zítra v devět hodin mi přiletí další skupina lidičech z Čech. Tentokrát se bude jednat o tři ženy :). Musíme do čtvrtka stihnout hodně a to včetně HaLong Bay. Ve čtvrtek odpoledne přiletí jeden němec, se kterým budeme čekat v Hanoji na zbytek skupiny. Zbylý dva dorazí v pátek ráno a pojedeme sever na motorkách - 10 dní. Vůbec si nedovedu představit jestli to v klimatických podmínkách, které tady momentálně panují dáme.

Během toho všeho musím řešit ještě svoje pracovní povinosti. Pokud všechno klapne, za 15 dní se budu na jihu Vietnamu (ostrov Phu Quoc) cachtat v moři v příjemných 35C. Ale to je ještě hoooodně daleko...


21.1.2011

Včera jsem se vrátil zpátky z Laosu do Tan Long. Čeká mi několik pracovních poviností, a v neděli přiletí letos druhá skupinka lidiček z Česka.


16.1.2011

Narychlo zbalit potřebné maličkosti jako je pas, peníze, notebook, jednu náhradní košily a hurá na autobus do Hanoje. Večer v pět hodin odjíždím na 890km a 28 hodin dlouhou cestu do Vientiane (Laos). Opět mi nechtějí prodloužit víza. Proč??? Sám nevím, ale myslím si, že za tím stojí konec Lunárního roku. Vždy když se blíží nějaké výročí, oslava, nebo něco podoného, Vietnamci jsou trochu "divný".

Co naplat. Musím, ač se mi ani trochu nechce... Pokusím se připojit a přidat pár postřehů přímo z Laosu. Přeji příjemnou neděli.

Můj přítel požádal - kde nalézt Viagra České? A pak dostal odpověď od prvního pultu, že tento lék se prodává na internetových lékárnách. Tento způsob nákupu pro všechny, i ty líné pánové.